De stilte na de storm

 

Het waren een paar stormachtige dagen afgelopen januari en op het moment dat ik dit optik waait er weer een pittige oostenwind. Ongetwijfeld zal in de laatste maanden af en toe nagedacht zijn wat te doen bij stormschade aan je huis of auto en of dat dan wel verzekerd is. Het Verbond van Verzekeraars geeft de volgende antwoorden, die ik maar even weergeef ik duidelijke taal.

Windkracht

De westerstorm die op sommige plekken met windsnelheden van 130 kilometer per uur over Nederland raasde, liet een spoor van vernieling achter. De schade zal naar schatting “fors meer” worden dan 10 miljoen euro, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Verzekeraars spreken van storm vanaf windkracht 7. Daarmee hanteren zij een minder strikt criterium dan bijvoorbeeld het KNMI, dat het bij windkracht 9 pas over storm heeft. Dat scheelt al weer dus. Zaak is wel dat mocht er tijdens een storm een boom op je auto belanden of een steen van je huis losraken, dat je dat zo snel mogelijk bij je verzekeraar meldt.

Mijn advies is: maak een foto en meldt de schade. Begin vooral niet met repareren of redderen voordat je met mij als tussenpersoon of de verzekeraar hebt overlegd. Het kan namelijk zo zijn dat er een schade-expert langs komt om de schade te taxeren. En heb je dan zelf al iets vervangen zou het best zo kunnen zijn dat het niet wordt vergoed.

Niet in alle gevallen

Maar stormschade wordt niet in alle gevallen vergoed. Bij stormschade aan je auto is het afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Als je slechts beschikt over de verplichte WA-verzekering, dan ben je niet verzekerd bij stormschade. Houd daar rekening mee en weeg de voor- en nadelen van een uitbreiding van je motorrijtuigenverzekering goed af. Want pas als je een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering hebt kun je de schade verhalen. Op het eigen risico na dan, die kan variëren van 300 tot 500 euro.

Schade aan je woning
Huiseigenaren moeten weer op andere zaken letten. Stormschade wordt in principe altijd vergoed via de inboedel- en opstalverzekering. De inboedelverzekering vergoedt al je gebruiksvoorwerpen, de opstalverzekering vergoedt alles dat bij het huis hoort, zoals de muren en deuren. Maar ook hier zijn uitzonderingen op. Want als er een schade expert langskomt en constateert dat er schade is door achterstallig onderhoud of dat de schade beperkt had kunnen worden door het noodzakelijk onderhoud aan de woning te doen, kan de verzekering weigeren de schade te vergoeden.

Verder is het verstandig om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten of in ieder geval via dezelfde tussenpersoon. In feite bestaat er namelijk een duidelijke scheiding tussen de twee verzekeringen, maar soms is er toch discussie waar de schade onder valt. Zo is er bij de keuken soms de vraag of deze bij de inboedel of bij de opstal hoort. Heb je dan twee verschillende verzekeraars kunnen ze daarover gaan bakkeleien en dat wil je natuurlijk niet.

En dan nu in volle vaart op naar de eerste voorjaarsstormen!

Hartelijke groet,

Ron Dubbeld