Inbraakpreventie: en dan kom je thuis…

…en is er ingebroken…

Zeker in deze regio is het aan de orde van de dag. We wonen nu eenmaal in een grijpgrage omgeving. Inbrekers denken dat als je in Santpoort, Driehuis, en sommige buurten van IJmuiden woont dat de kostbaarheden en bezittingen voor het oprapen liggen en dat als we op vakantie zijn de kust vrij is om die dan maar inderdaad toe te eigenen. Behalve de fysieke diefstal die al erg genoeg is, is het ook een psychische belasting. Er is iemand in jouw huis geweest die daartoe zeker niet was uitgenodigd. Inbraakpreventie tijdens je vakantie is niet overdreven.

Om te voorkomen dat er inderdaad geen uitnodiging op de deur staat geplakt een paar tips. Want juist de vakantietijd schijnt nogal uitnodigend te zijn voor de schavuiten. En er zullen best tips tussen zitten waarvan je denkt: ,,Ja duh! Das logisch allemaal.” Maar toch wijs ik er weer even op want zaken op een rijtje hebben helpt. Je maakt toch ook een lijstje van wat er mee moet en zoekt op waar je naar toe kunt gaan? Nou dan!

Inbraakpreventie voor als je van huis bent

1. Zeg niet, tegen zo weinig mogelijk mensen in ieder geval, dat je niet thuis bent. Lijkt logisch maar gebeurt te weinig.

2. Zet niet op je voicemail dat je niet thuis bent. Dat geldt ook voor social media. Inbrekers zitten ook op Facebook en Twitter. Is even een dingetje natuurlijk want je wilt je vakantiekiekjes, de selfies op een populaire plaats of je bikinifoto’s aan de wereld laten zien. Dat snap ik maar heus, die twee weken vliegen voorbij en dan kun je dat alsnog doen.

3. Zorg voor een bewoond uitziend huis. Zorg dat je huis een bewoonde indruk geeft. Laat dus wat kopjes op het aanrecht staan en leg een krant op tafel. Daarnaast kun je een tijdschakelaar op je lampen instellen zodat het lijkt alsof er mensen thuis zijn. Schakel ook de buren of in de buurt wonende familie in om de gordijnen open of dicht te doen. Is ook leuk voor de achtergebleven poes. Zonwering is ook zoiets.

4. Laat geen post liggen. Laat iemand de post weghalen zodat er geen stapels achter de deur vormen. Deze stapels zie je goed liggen, vooral door een voordeur met glas. En zeker overduidelijk als je zo’n postbus op je tuinpaadje hebt. En je een luie krantenjongen hebt. Snap je?

5. Sluit goed af. Zorg dat alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Goede sloten zijn hierbij natuurlijk van belang. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je vaak korting op de inboedelverzekering. Vraag naar de voorwaarden bij mij.

6. Zorg voor zichtbaarheid. Hoe beter je huis zichtbaar is vanaf de weg, hoe kleiner de kans op inbraak. Knip de heg dus even bij en houd de gordijnen open. Liever niet al die tijd natuurlijk, zie punt 3.

7. Vraag de buren om hulp. Heb je een oprit? Laat de buren af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

8. Vraag de buurt om hulp. Vertel de buren dat je niet thuis bent (zij wel dus) zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.

9. Berg kostbare spullen op. Zorg dat ze uit het zicht zijn. Laat dus je iPad niet op tafel liggen. Trouwens ook leuk om bij je te hebben op vakantie als je dan maar niet de hele tijd loopt te kijken. Je mail dan weer niet openen.

10. Stel je buitenlamp in op beweging. Buitenverlichting met een sensor schrikt inbrekers af.

11. Maak een whatsappgroep met de buren. Door elkaar op de hoogte te houden en dat met een bord in de wijk zichtbaar te maken, schrik je inbrekers af.

En dan kom je thuis…en staat alles er nog.

Dan wens ik je verder; een vakantie zonder files, vliegtuigen die op tijd zijn, kinderen die niet ziek worden, schone campings, een leuk hotel en niet te koud of te heet weer. Het is wat, die vakantie eigenlijk…

Veel plezier en rust maar lekker uit!