Goede raad voor je eerste baan

 

Het lijkt de ver-van-mijn-bed show als je begint aan je eerste echte serieuze baan. Denken aan je pensioen bedoel ik. Je bent nog heel erg bezig met je settelen in je baan en de maatschappij, je hebt misschien net een huis gekocht en denkt aan een gezin. Je denkt zeker niet aan je pensioen. Maar eigenlijk zou je je daar toch even in moeten verdiepen. Zoals de zaken en nu voorstaan moet je namelijk werken tot je 71ste. Das best heel lang.

 

 

Voor een groep werkenden in loondienst en zzp’ers is het lastig om voldoende pensioen op te bouwen. Hoe bouw je genoeg pensioen op en waar kun je op letten?

 

Uit onderzoek van een van de grootste banken bleek afgelopen week dat een derde van de werkenden in loondienst niet genoeg pensioen opbouwt. Bij zzp’ers zijn het er zelfs meer dan vier op de tien. Ook voor flexwerkers is het bijzonder lastig, door de verschillende contracten.

Een pensioenregeling is niet meer vanzelfsprekend. ,,Je werkt niet meer veertig tot vijftig jaar bij dezelfde werkgever, waardoor je automatisch pensioen opbouwt en als dit wel zo is, is het nog maar de vraag of dat toereikend is. Je wordt gedwongen kritisch te kijken naar je persoonlijke situatie”, zegt een woordvoerder van Nibud. En daar heeft Nibud gelijk in, volgens mij.
De beste manier om naar een pensioen te kijken, is zoals velen naar hun carrière kijken, aldus dit financiele instituut.  “Het gaat vooral om een planning op de langere termijn. Het is belangrijk om op tijd over pensioenopbouw na te gaan denken.”

Werknemers kunnen er bovendien niet automatisch van uitgaan dat alles in orde is. Mijn raad is dan ook om bij nieuwe werkgevers na te gaan wat ze dan wel bieden en of het slim is om de pensioenregeling over te zetten. Niet in alle pensioenregelingen worden bijvoorbeeld nabestaanden meegenomen of krijgen ex-partners na een scheiding uitbetaald, weet ik uit de praktijk.

Pensioengat

Is er sprake van een pensioengat, dan is het de kunst hierop te anticiperen. Aanvullen kan bijvoorbeeld door extra te gaan sparen. Kan sparen niet op korte termijn, mogelijk lukt dit dan wel op langere termijn.  Hierbij moet je ook rekening houden met studieschulden en andere leningen die je aflost. Ga na wanneer je klaar bent met aflossen en hoeveel financiële ruimte dat oplevert.
Iedere situatie is uniek en er zijn veel factoren van invloed. Heb je een huis gekocht wat je later moet verkopen? Moeten de kinderen nog studeren? Ben je een alleenstaande zzp’er en ben je van plan dat te blijven? Allemaal aangelegenheden waarmee je rekening kunt houden.

Voor zowel je pensioenopbouw als het vullen van je pensioengat is het belangrijk om te kijken naar de huidige financiële situatie. Aan de hand daarvan kun je kijken hoe je de pensioenopbouw het beste kunt invullen. Hoeveel heb je nodig? Wat wil je later nog doen? Kun je met minder toe?

Al met al is de boodschap, schuif het regelen niet vooruit. Je weet niet hoe het in de toekomst gesteld is met het pensioenstelsel. En ik zei het al:  als je nu 30 bent, moet je doorwerken tot je 71ste . Wil je dit wel?

Hartelijke groet, Ron Dubbeld