Ken jij de regels?

Er zijn regels waar iedere Nederlander zich aan moet houden. Omdat het anders nogal rommelig en gevaarlijk zou worden op de weg en dan hebben we het nog niet eens over oplopende verkeersboetes. Maar wat blijkt?

  • De gemiddelde Nederlander kent nauwelijks de verkeersregels.

En dan nog maar een meestal als grapje gebruikt statement:

  • Mannen hebben meer verkeerskennis dan vrouwen.

Wat mannen al veel langer beweren, lijkt nu officieel vastgesteld: mannen hebben meer verkeerskennis dan vrouwen. In cijfers: een 6,3 voor de mannen en een 5,9 voor vrouwen. Dat geldt voor kennis van voorrangsregels, nieuwe regels, borden én het voertuig.

Dat is even slikken allemaal. Maar het is een bewezen feit dat Nederlanders hun verkeerskennis niet goed op orde hebben. Hetzij weggezakt, hetzij nooit aanwezig geweest. Gemiddeld wordt op een test een magere 6 gescoord en meer dan een derde van de mensen die de test afleggen, en dus in principe al geïnteresseerd zijn, haalt een onvoldoende. Dit alles blijkt uit de landelijke verkeerskennistest van verzekeraar Generali.

  • Raar is ook dat juist in Noord-Holland, dichtstbevolkte gebied, het laagste cijfer werd behaald. Flevolanders deden het een stukje beter.
  • Jongeren weten meer dan ouderen

Dat is te begrijpen. Hoe langer in het bezit van je rijbewijs, des te minder verkeerskennis. Juist op de praktische zaken als verkeersborden en de nieuwe verkeersregels. Wel eens gedacht aan een opfriscursus? Kan geen kwaad en er is geen examenstress want je hebt je rijbewijs al in de zak.

  • Veelrijders hebben veel kennis.

Wie jaarlijks veel kilometers maakt, heeft ook meer verkeerskennis. En weer een opmerkelijk feit: hoger opgeleiden hebben nog wel wat in te halen wat betreft voertuigkennis. Vergeleken met de rest van Nederland hebben ze weinig verstand van de auto zelf. Terwijl olie en koelvloeistof bijvullen wordt een probleempje als je niet weet waar dat alles zit.

Het is dus aan te raden om de verkeerskennis en kennis van het voertuig wat op te frissen. Daar zijn verzekeraars het ook over eens. Want voorkomen is beter dan genezen, daar zijn de Nederlanders het wel over eens. Kijk bijvoorbeeld eens op www.generali.nl/verkeerskennis2016 of vraag inlichtingen bij je tussenpersoon.

Ron Dubbeld