Lig je ook soms wakker?

Ben jij ook al gebeld door een belbureau? Heeft jouw hypotheekverstrekker je al benaderd? Is de schrik je toch een beetje om het hart geslagen? Of denk je; ik dien mijn tijd wel uit? Oftewel:

Hoe groot wordt het probleem van jouw aflossingsvrije hypotheek?Van 2034 tot en met 2038 lopen veel aflossingsvrije hypotheken tegen het einde van de looptijd. Ben je tegen die tijd gepensioneerd en heb je onvoldoende kapitaal opgebouwd, dan kan dat een probleem zijn. De Nederlandsche Bank voorspelt dat gepensioneerden in de toekomst problemen krijgen met hun aflossingsvrije hypotheek. Vanaf 2034 is er een grote piek in het aantal aflossingsvrije hypotheken dat aan het einde van de looptijd zit. Tussen 2034 en 2038 moet er zo’n 340 miljard euro afgelost worden, terwijl er naar verwachting maar 120 miljard euro aan kapitaal voor is opgebouwd. De rest moet opnieuw gefinancierd worden. En dat zou best eens een probleem kunnen zijn.
Dat opnieuw financieren, daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht. Voor veel woningbezitters zal het pensioeninkomen te laag zijn om een nieuwe hypotheek te krijgen. In het slechtste geval moet je je huis verkopen omdat je de financiering niet rond krijgt. Is je inkomen wel hoog genoeg, dan kunnen de lasten je ook ineens boven het hoofd groeien. Dat wonen duurder is als je ouder bent, heeft meerdere redenen.

1. De eerste reden is de hypotheekrenteaftrek. Dat is geen onbeperkt recht. Je mag er maximaal 30 jaar gebruik van maken. Omdat de lasten van een aflossingsvrije hypotheek alleen bestaan uit rente, kan het verdwijnen van de renteaftrek je woonlasten zomaar verdubbelen. Dat is vooral risicovol omdat het geen zekerheid is dat de hypotheekrente over 15 jaar net zo laag is als nu.

2. Andere redenen voor zwaardere lasten zijn aflossing en looptijd. Een bank kan voor een financiering op hogere leeftijd als voorwaarde stellen dat er wél afgelost wordt. Die maandelijkse aflossing moet je bekostigen. Een tweede niet ondenkbare voorwaarde is dat er een kortere looptijd van de hypotheek geëist wordt. Hoe korter de looptijd, hoe meer je per termijn aan aflossing betaalt.

3. Het is overigens een misvatting dat hoge lasten geen probleem zijn omdat het gepensioneerde leven goedkoper is. In de eerste jaren stijgen niet verwonderlijk de vrijetijdsuitgaven. Op latere leeftijd komen daar ook extra zorgkosten bij.

Tijd zat?

Jazeker, tijd genoeg. Maar een beetje vooruit kijken heeft nog nooit een mens kwaad gedaan. Kom gerust even langs om deze zaken te bespreken. Misschien kunnen we samen wat bijsturen.
En dan niet meer piekeren hè?

Hartelijke groet, Ron Dubbeld