Zorg voor je zorg

,,Ik keek eens naar de zorgverzekeringspolis van mijn 85- jarige moeder, die maar liefst € 140,00 per maand aan haar Ziektekostenverzekering kwijt is. Bleek dat ze verzekerd was voor kraamzorg en een heleboel alternatieve geneeswijzen. Ze heeft al moeite met een paracetamolletje van de reguliere huisarts, die gaat echt niet naar een homeopaat.’’

Zo maar een opmerking van een klant die binnenviel voor zijn hypotheek deze week. Nu moet ik eerlijk zeggen dat de premies van de grote Ziektekostenverzekeraars onderling niet zo verschrikkelijk schelen als ze zelf graag beweren. Maar het is wel zo dat de kennis van de gemiddelde Nederlander, zeker wat betreft het eigen risico en de dekking van het basispakket, heel slecht is.

  • Zo is het niet zo dat de zorgverzekeraar de inhoud van het basispakket bepaalt, dat doet de overheid.
  • Er wordt ook gedacht dat huisartsenzorg je je eigen risico kost. Dat is niet zo.
  • Het eigen risico is niet van toepassing op kinderen tot 18 jaar.
  • Er zit een wezenlijk verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico. Het eigen risico is een vast bedrag, € 385,00 in 2017. De eigen bijdrage is een bijdrage op bepaalde medicijnen en hulpmiddelen die niet onder de basisdekking vallen. Deze kosten kunnen aanvullend verzekerd worden.
  • Fysiotherapie wordt niet standaard vergoed, hoe zeer deze therapie ook is ingeburgerd en nodig is.

Wat je kunt doen deze dagen voor de kerst, is eens op je gemak doorlezen waar je nu allemaal tegen verzekerd bent. Ben je boven de 50 lijkt kraamzorg me een vrij overbodige dekking. En als je niet openstaat voor alternatieve geneeswijzen hoef je die dekking ook niet in je polis te hebben. Doe dat, je bent zo voor de feestdagen toch in een sociale bui, ook eens voor je ouders of misschien zelfs voor je buurvrouw op leeftijd. Vaak betalen ouderen veel te veel voor dingen die in de loop der jaren al lang niet meer verzekerd hoeven worden. Ze zullen je dankbaar zijn. Ook een ideetje is om even naar de polis van je kinderen boven de 18 te kijken, als bezorgde vader of moeder zijnde. Is die wel helemaal up-to-date?

Nogmaals, de basisverzekering is moeilijk op te bezuinigen want die kost in het algemeen overal hetzelfde. Het zijn de aanvullingen die het verschil maken.

Er zijn meer dan genoeg vergelijkingssites te vinden en heb je daar geen zin in kom dan maar eens langs en neem je polis mee, lopen we die samen even door.

Hartelijke groet, Ron Dubbeld