Autoschade door gigantische hagelstenen: dit dekt de verzekeraar

Na de zware storm met hagelstenen, zo groot als tennisballen, kampen sommige toeristen in Noord-Italië met serieuze schade aan hun auto. Verzekeraars hebben er hun handen vol aan, maar die deuken en kapotte ruiten zijn niet zomaar gedekt.

Afgelopen maand trok een supercell, een enorm zware storm, over Noord-Italië. Grote hagelstenen, windstoten en onweer zorgden voor schade. Minstens twee mensen kwamen om het leven.

Ook voor veel Nederlandse vakantiegangers, onder meer op de camping, was het afzien, zo vertelden ze aan RTL Nieuws. De ANWB kreeg al meer dan tweehonderd meldingen binnen over schade aan auto’s en caravans.

Ben je daarvoor verzekerd? In veel gevallen wel, zegt Elias van Hees, woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars. Je autoverzekering dekt schade door extreem weer, zoals storm en hagel, als je Beperkt Casco of All Risk verzekerd bent. Heb je alleen een WA-verzekering dan draai je zelf op voor de reparatiekosten.

“Een claim voor dit soort schade telt ook niet mee voor de schadevrije jaren en premiekorting die je hebt opgebouwd bij een verzekeraar”, aldus Van Hees. Vakantiegangers die schade hebben, moeten zich wel zo snel mogelijk melden bij hun verzekeraar via de alarmcentrale. “Check ook of en waarvoor je precies verzekerd bent.”

Wie melding wil doen bij de verzekering of de ANWB Alarmcentrale moest wel even geduld hebben. Honderden klanten belden tegelijkertijd, waardoor de wachttijden opliepen en sommige klanten er helemaal niet doorheen kwamen.

Kapotte ruit, niet rijden
Heb je je verzekeraar aan de lijn? Die helpt je dan met de vervolgstappen. Kun je nog veilig naar huis rijden? Want met een beschadigde voorruit mag je bijvoorbeeld niet zomaar meer gaan rijden. De verzekeraar kan je dan helpen met de vervanging ter plaatse.

Wat er precies gedekt wordt, hangt wel af van de voorwaarden. Ook bij een All Risk-verzekering moet je de kleine lettertjes lezen. Heb je bijvoorbeeld vervangend vervoer nodig, dan zit dat niet standaard bij een verzekering in en moet je daar vaak nog aanvullend voor zijn verzekerd. “Soms is Beperkt Caso al genoeg, maar zeker is dat niet.”

Windkracht 7
Is er sprake van alleen stormschade (zonder bijvoorbeeld hagel), dan vergoeden de meeste verzekeraars bijvoorbeeld pas vanaf windkracht 7. En bij het vergoeden van schade geldt soms een eigen risico, een bedrag dat je zelf moet betalen.

In alle gevallen geldt: check de voorwaarden. Met een zogenoemde groene kaart van je verzekeraar kun je in het buitenland aantonen dat je verzekerd bent. Die kaart heb je ook nodig om een schadeformulier in te vullen en bevat onder meer het kenteken en de landen waar je verzekering dekt. Je bent namelijk niet overal zomaar verzekerd.

Bron: RTL Z

Foto: Pixabay