Een eigen huis, een plek onder de zon

Wat zijn de gevolgen van de pandemie voor de huizenmarkt?

Grote en kleine bedrijven, de arbeidsmarkt en de economie in het algemeen, de coronacrisis raakt alles kei- en keihard. De huizenmarkt lijkt wél redelijk stabiel. Heel veel mensen, ook in verband met het thuiswerken en de quarantaine adviezen, ontwikkelen de behoefte aan een stabiele en comfortabele thuissituatie. Een eigen huis, een plek onder de zon. Ook voor starters. Wat gaat de nabije toekomst doen met het aanbod aan woningen?

Crisis

Het ging in het tweede kwartaal nog wel voorspoedig, blijkt uit de RTLZ Huizenindex. Die index is een soort thermometer van de huizenmarkt: het combineert de huizenprijzen, de transacties en de vraag. Dus ondanks de crisis, en psychologisch gezien misschien juist dankzij, was de index in de maanden april, mei en juni het hoogst sinds eind 2017. Reden: veel vraag, weinig woningen en lage rente.
Maar dat was het tweede kwartaal. Toen de economische slag nog niet zo voelbaar was. Toen we dachten dat het over zou zijn in september. Toen vooral mensen die bij de overheid, in de zorg en bij grote bedrijven werken nog vol vertrouwen waren.

Starters

Mensen die hun eerste huis kopen, vaak jonger dan 40 jaar, lijken sinds het begin van de coronacrisis hun kans op de woningmarkt te grijpen. Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers tot 35 jaar nam in april, mei en juni toe met 40 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van hypotheekverleners. In het tweede kwartaal werden ook wat meer startersleningen aangevraagd. En dat is opvallend want dat was lange tijd niet het geval en werd voor het laatst gezien bij de vorige crisis in 2009. Daar zit een logica in: Vanwege de economische onzekerheid zetten mensen liever eerst hun huis te koop voordat ze een nieuw huis kopen. Starters hebben daar geen last van. Tegelijkertijd blijven expats weg, en beleggers worden terughoudender. Zo is er meer aanbod en minder concurrentie.

Onvoorspelbaar

Wat ook zou kunnen meespelen is dat de gevolgen van de coronacrisis op lange termijn totaal onvoorspelbaar zijn. Mensen willen nu hun slag slaan voordat de rente gaat stijgen of ze misschien zelfs hun baan verliezen. Door de onzekerheid leven meer mensen in het nu en wachten de toekomst niet meer af.
Dat steeds meer starters in staat zijn een huis te kopen, is goed voor de gehele woningmarkt. Met hun geld financieren starters de doorstromers en zo komt de hele markt in beweging. En dat is heel, heel erg belangrijk. Met een tekort van meer dan 330.000 geschikte woningen en een recordprijs van 335.000 euro voor een gemiddeld huis is het van groot belang dat die doorstroming op gang komt. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) kondigde aan starters te willen helpen door de leennormen voor hypotheken te verruimen. Tweeverdieners en huizenzoekers met een studieschuld moeten zo meer kunnen lenen.
Normaal?

Hoe langer de pandemie duurt, des te langer duurt het ook tot alles weer tot we bij het ‘oude normaal’ zijn. Ook als het de woningmarkt betreft, die onder het oude normaal niet bepaald florissant waren. Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de kans dat de marktomstandigheden structureel veranderen. Dat zou in het voordeel kunnen zijn van starters.

Wil je wat meer weten over ‘een eigen huis’, kom dan even langs om te praten.

Hartelijke groet,
Ron Dubbeld

©Ingeborg Baumann