Vakantie. Daarna quarantaine. En dan?

We waren een paar weken geleden hartstikke blij. Natuurlijk vermaakten we ons allemaal kostelijk in eigen land, steunden lokale horeca, fietsten wat af en de 10.000 stappen vlogen onder onze wandelschoenen vandaan. Maar het verlangen naar andere culturen, zonovergoten stranden, nieuwe impulsen en vooral zorgeloosheid bleef. Het zag er echter goed uit en we durfden best te boeken. Code geel werd het magische woord.

Helaas, code geel werd oranje. Wij zijn zelf bestempeld als donkerrood en de reisapp van de overheid wordt bijna dagelijks gecheckt. Want wat gebeurt er met onze vakantie? Wat kunnen we verwachten? Dat weet ik niet. Dat weet niemand en het verandert allemaal voortdurend.

Geel wordt oranje

Zit je daar, lekker aan je ontbijtje op het terras. En dan hoor je dat code geel wordt aangepast naar oranje of zelfs rood. Je zag het aankomen maar kan natuurlijk geen kant op. Dat wil dus zeggen dat je bij thuiskomst verplicht in quarantaine moet. ,,U blijft verplicht 10 dagen thuis (thuisquarantaine) na een verblijf in een gebied met een zeer hoog coronarisico. Deze quarantaineplicht geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Met een coronatest op dag 5 kunt u de duur van het thuisblijven verkorten. Voor sommige reisdoelen gelden uitzonderingen op de quarantaineregels”, aldus de website van de overheid.

Je had 14 dagen vakantie opgenomen en nu komt daar dus in het slechtste geval 10 dagen bij. En thuiswerken is voor jou niet weggelegd. Hoe gaat dat dan met je salaris? Wat gaat je werkgever doen?

Uitspraken

We hebben dit natuurlijk nog nooit aan de hand gehad dus er zijn geen wettelijke bepalingen voor. Wel zijn de eerste corona uitspraken door kantonrechters gedaan. Zoals in deze zaak: Het ging om een werknemer die in quarantaine moest omdat zijn partner en een vriendin die zij recent hadden gezien corona-verschijnselen had. Geheel volgens de RIVM-richtlijnen. Hierdoor kon hij niet naar zijn werk, maar heeft wel aangeboden om thuis te werken. Daar wilde de werkgever niet op in gaan. Werkgever behandelde de werknemer als zijnde ziek. Hij hield wachtdagen in en betaalde slechts een deel van het loon. De kantonrechter oordeelde in een kortgedingprocedure dat er geen sprake was van ziekte en dat de werknemer recht had op zijn volledige loon. Er was ook geen grondslag voor het inhouden van wachtdagen. De werknemer was immers niet ziek en volgde de richtlijnen van de overheid. Sinds 1 januari 2020 is in de wet bepaald dat een werknemer recht heeft op loon als er geen arbeid wordt verricht, behalve als het niet kunnen werken in zijn risicosfeer ligt. Dat is niet het geval als de werknemer in deze omstandigheden in quarantaine moet.

Na vakantie

Loondoorbetaling in geval van quarantaine na vakantie. Er is nog geen rechtspraak over verplichte quarantaine na een vakantie als de code van het betreffende vakantieland verkleurt naar oranje of rood. Maar afgaande op de bovengenoemde uitspraak is het heel goed te verdedigen dat jij als werknemer in deze situatie recht hebt op loon. Ga je naar een code oranje gebied op vakantie dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk anders. Het wordt immers afgeraden om naar deze gebieden te reizen vanwege ernstige veiligheidsrisico’s. Ik verwacht dan ook dat als een werknemer in zo’n geval niet kan werken omdat hij in quarantaine moet, het in de risicosfeer van de werknemer ligt. En er dus geen recht is op loon. Discutabel is de situatie waarin je naar een code geel land gaat met gebieden die code oranje hebben. Te denken valt aan Spanje en Portugal. Het virus kan zich immers snel verspreiden.

Het is wachten op de eerste uitspraak die waarschijnlijk spoedig zal volgen nu de vakanties zijn begonnen. Bron ARAG. https://www.arag.nl/particulier/werk-en-inkomen/ziekte/recht-op-loon-als-code-in-vakantieland-verandert/
En kom je er dan nog niet uit voor jezelf dan kunnen we het misschien samen uitzoeken. Ik wens jullie in ieder geval toch een fijne, zorgeloze vakantie.

Ron Dubbeld