Het wordt een lange, hete winter

De zomer leek eindeloos te duren en we zijn daarna nog even verwend met een Indian Summer. Maar we kunnen nu rustig stellen dat het koud is. En weergoeroes weten dat er na een hete zomer een ijskoude winter wordt verwacht. De verwarming gaat hoger en de open haarden zorgen voor nog meer warmte en gezelligheid. En het aantal woningbranden neemt toe.

Is dat echt zo?
Er zijn, verzekeraars zijn verzekeraars tenslotte en risico’s dienen dus gemeten te worden, allerlei grafieken op los gelaten. Bekendste zijn de cijfers verkregen door het aantal branden te houden tegen het zogenaamde ‘Hellmann koudegetal’. Het koudegetal is een maat om de strengheid van een winter te meten. Het wordt ook wel het Hellmanngetal genoemd, naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann. En daar wordt dan weer een grafiek van gemaakt waar we u verder niet mee zullen vermoeien. En wat blijkt? Niet onverwacht trouwens:

Meer schoorsteenbranden tijdens koude winters
Schoorsteenbranden komen met name voor bij huizen waarbij er vaste materialen gestookt worden in een houtkachel, een allesbrander of een openhaard. Bij deze vorm van stoken vormt zich een aanslag in het rookkanaal. Als deze aanslag de kans krijgt om zich op te hopen, kan hierdoor brand ontstaan. Het ophopen van aanslag gebeurt naarmate er meer gestookt wordt. Als het hout wat gestookt wordt vuil of vochtig is, wordt dit effect versterkt. De schoorsteenbranden komen vaak voor aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar, dus na een periode van (langdurig) stoken. Behalve schoorsteenbrand kan er door het stoken van vaste materialen ook brand ontstaan doordat er brandend materiaal uit de schoorsteen op een (rieten) dak terecht komt, of doordat er vonken uit de open haard op het tapijt terecht komen.

Een open haard is trouwens, anders dan je zou denken, niet erg goed voor het milieu. We gaan daar niet over in discussie, dat gaat nu even te ver. Het is wel zo dat als je stookt met droog en onvervuild hout er minder giftige stoffen vrijkomen. En dat het beter is niet te stoken bij mistig of windstil weer. Een goed vuurtje heeft een gele vlam en flakkert niet.

Brandpreventietips
• Stook uitsluitend droog en schoon hout;
• Houd het rookkanaal schoon door regelmatig de schoorsteen te laten vegen. Wanneer er sprake is van langdurig stoken tijdens een koude winter, probeer dit dan tussendoor een keer extra te doen;
• Gebruik een vonkenvanger op de schoorsteen;
• Zorg voor een scherm voor de open haard zodat vonken niet de kamer in kunnen schieten;
• Plaats een brandblusser in het huis op een goed bereikbare plaats.

En voor de rest: gebruik je verstand, geniet van de gezelligheid en blijft hopen op die Elfstedentocht!

Hartelijke groet, Ron Dubbeld