Hoe gaat het met de zorg na Prinsjesdag?

Een spannend onderwerp van Prinsjesdag, een onderwerp dat iedereen uiteindelijk in de portemonnee voelt, is elk jaar weer wat er gaat gebeuren met de basisverzekering.
Welke zorg wordt volgend jaar vergoed? Wat wordt het eigen risico? En hoe gaan we nu de premie berekenen? Ron Dubbeld van https://www.dubb.nl/ zet de zaken op een rijtje.

Basisverzekering 2020

De overheid heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt welke nieuwe vergoedingen worden opgenomen in de basisverzekering van 2020:

* Vervoer van en naar de behandeling geriatrische revalidatie.
* Logeerkosten bij een behandeling van minimaal 3 aaneengesloten dagen zonder opname (€ 75 per nacht).
* De geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen, die wordt overgeheveld van een subsidieregeling naar de Zorgverzekeringswet. Hierbij gaat het om zorg van de specialist ouderengeneeskunde en zorg van de arts verstandelijk gehandicapten en de bijbehorende reiskosten.
* Speciaal gemaakte medicijnen die de apotheek maakt wanneer een geregistreerd medicijn door hoge kosten niet wordt toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid. Deze medicijnen worden ook vergoed als er door de overheid nog geen besluit is genomen over toelating tot het GVS.
* Van 3 soorten behandelingen die tijdelijk worden vergoed uit de basisverzekering, wordt de looptijd verlengd:
1. Behandeling van gevorderde huidkanker met dendritische celtherapie (tot 1 augustus 2022).
2. Behandeling van uitgezaaide huidkanker met tumor infiltrerende lymfocyten, TIL (tot 1 juli 2022).
3. Behandeling van chronische obstipatie (verstopping) met zenuwstimulatie (tot 1 januari 2022).

Overige wijzigingen

Hebt u een collectieve verzekering? De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt verlaagd. Dit heeft de overheid besloten.
Daarnaast hebben verschillende verzekeraars met de overheid besloten dat voor de vergoeding van stoppen met roken geen eigen risico meer geldt vanaf 2020. Dit is opgenomen in het preventieakkoord.

Aanvullende verzekering 2020

De wijzigingen voor de aanvullende verzekeringen van 2020 worden uiterlijk 12 november 2019 bekend gemaakt.
Het verplicht eigen risico blijft gelijk
De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt uit de zorgverzekering. Het verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering in 2020 blijft gelijk: € 385.

Kort en goed: Het eigen risico blijft dus gelijk. Er zijn verzekeraars bij wie het mogelijk is dit eigen risico in termijnen te betalen. Het is even afwachten wat de aanvullende verzekering voor wijzigingen in petto heeft. U weet toch dat het wijzigen van uw ziektekostenpolis pas kan per 1-1-2020?

Heeft u verder nog vragen of wilt u samen met mij wijs worden uit de ziektekostenverzekeringen? Neem dat even contact op. Het is namelijk zo dat uw gezinssituatie elk jaar weer veranderd. Voorbeeldje: misschien is er geen enkele reden meer om kraamhulp te verzekeren en moet u juist uitkijken naar een verzekering die alternatieve geneeswijzen dekt. In ieder geval is het raadzaam om elk jaar even na te gaan of u niet te veel betaalt, goed verzekerd bent en hierover dus geen zorgen te hebben.

De verzekering nodig hebben is al frustrerend genoeg.

Veel gezondheid!
Ron Dubbeld