Waar rijd ik nu eigenlijk op?

hooverboardslide1

 

Je ziet ze steeds vaker. Niet alleen meer voor kinderen of hippelingen maar ook zakenmensen en de stad verkennende luitjes van allerhande leeftijd en geslacht kiezen voor een hoverboard om snel van a naar b te komen zonder de voeten te verslijten of uitzinnige parkeerkosten te betalen.

Maar hoe zit dit voertuig verzekeringstechnisch? Want je bent verkeersdeelnemer en soms zelfs met een snelheid van 20 kilometer per uur.

  • Hoverboards en airwheels zijn niet toegestaan op de openbare weg. (WAM-plichtig terrein)

(De Segway heeft inmiddels de status van bijzondere bromfiets en mag wel gebruik maken van de openbare weg. De Hoverboard valt niet onder de WAM, is geen voertuig maar een één wieler.

  • Wel motorrijtuig 

Het hoverboard of de airwheel zijn echter wél motorrijtuigen. Hierdoor is schade op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) niet gedekt, de aansprakelijkheidsverzekering sluit immers schade veroorzaakt met of door motorrijtuigen uit.

 

  • De inboedelverzekering dan, biedt deze misschien uitkomst?

Een motorrijtuig wordt niet tot inboedel gerekend. Dus schade veroorzaakt met het hoverboard of met de airwheel zijn ook niet gedekt onder de inboedelverzekering.

 

  • Welke schade is er eigenlijk te verwachten bij gebruik van een hoverboard of een airwheel?

Het grootste risico is toch wel de (letsel)schade die men met een hoverboard of een airwheel kan toebrengen aan een ander. Er wordt immers vaak mee over de stoep gereden in winkelstraten of drukke boulevards.

Maar ook brandschade is een reëel risico, regelmatig komt in het nieuws dat een hoverboard spontaan in brand is gevlogen, bijvoorbeeld bij het opladen er van. Je kunt je wel voorstellen welke gevolgen zo’n brand kan hebben.

 

  • En nu?

Zolang de RDW motorrijtuigen als het hoverboard of de airwheel niet heeft goedgekeurd als motorrijtuig, mag men er niet mee op de openbare weg.

De politie zal in veel gevallen de hoverboard of de airwheel in beslag nemen als hiermee op de openbare weg wordt gereden.

Dus: hoverboards zijn momenteel niet te verzekeren. Er mag niet mee gereden worden op de openbare weg. Maak hier nu ook weer geen halszaak van maar houd er wel rekening mee. Doe voorzichtig, kijk goed uit en houd je aan de regels.