Heeft het nog zin om te sparen?

Het zit er blijkbaar nog steeds ingebakken. In tijden van nood houdt men de hand op de knip en probeert zo veel mogelijk te sparen. Nederlanders zetten in de coronacrisis massaal extra geld opzij. We hebben het nu over de mensen die ondanks de crisis min of meer gewoon door konden en kunnen werken natuurlijk. De ZZP-ers, freelancers, MKB-ers en andere economisch getroffenen raken juist in een moordend tempo hun gespaarde centjes kwijt. De rest spaart. Maar heeft sparen nog zin?

Drijfveren om te sparen

Buiten de dagelijkse boodschappen om, waren er de afgelopen tijd best wat zaken waarop we drastisch konden bezuinigen. Benzine, uit eten, vakantie bijvoorbeeld. En die nieuwe auto, schoenen, kleding en andere zaken die we toch niet konden gebruiken of dragen hebben we ook maar even uitgesteld. Dat is het sparen tegen wil en dank in. Maar daarnaast zetten we ook geld opzij voor ‘de zekerheid’, uit voorzichtigheid, omdat we bang zijn voor de economische gevolgen van het corona-virus. En die zijn niet misselijk zoals we elke dag weer horen en aan den lijve ervaren. Aan de andere kant is er het deel van de mensen die door de crisis hun inkomen zijn kwijtgeraakt. Gedeeltelijk wordt dat opgevangen door de overheid maar uiteraard is dat alleen een basisvoorziening en er zullen heel wat spaarrekeningen geplunderd zijn geworden.

Balans

De balans is dus drastisch aan het verschuiven. En juist die balans en de verhouding tussen sparen en uitgeven is nodig om de economie gezond te houden. Dat is een basisregel. Veel sparen is namelijk niet goed voor de economie: geld dat op een spaarrekening staat, wordt niet uitgegeven bij bedrijven, waardoor die minder inkomsten hebben. Blijft de onzekerheid groot, dan dreigt er een negatieve spiraal: mensen durven hun geld niet uit te geven, waardoor bedrijven minder inkomsten hebben, wat er weer voor zorgt dat personeel op straat komt te staan en de onzekerheid stijgt.

Niet meer sparen dan maar?

Dat lijkt me ook weer niet. Probeer, ik weet het is een verschrikkelijk onzekere tijd, alleen datgene opzij te zetten dat je echt kunt missen. Dus niet extra gaan bezuinigen en alle dubbeltjes omdraaien. Daar help je de economie niet mee en je bent wel een onderdeel van die economie. Ofwel: als we gaan, gaan we allemaal.

Pensioen

De regering geeft tientallen miljarden uit om de economie te redden en grootschalige ontslagen te voorkomen. De pensioenfondsen betalen de rekening. Als dat zo blijft, moeten veel pensioenfondsen volgend jaar gaan afstempelen. De gepensioneerden krijgen dan minder uitbetaald. Ook nog niet uitgekeerde pensioenen worden dan gekort, maar dat merken de slachtoffers pas later. Het kan best dat de beurzen zich weer herstellen. Of dat de regering besluit de pensioenfondsen respijt te geven. De oplossing lijkt te zitten in het nieuwe pensioenakkoord maar daar zal ik volgende keer op in gaan. Werknemers hoeven nu niet echt in te zitten over hun pensioen want de steun van de overheid is inclusief pensioenpremie. Kortom, daar hoef je niet echt extra voor te sparen.

Sparen of beleggen?

De spaarrente is nul komma nul. De koersen op de beurs dalen en stijgen als een dolle. Laten we eerlijk zijn: niemand weet hoe die coronacrisis verder gaat. Vlakt de crisis verder af of krijgen we een tweede golf van besmettingen? Het zijn allemaal vragen waar ik ook geen antwoord op heb in algemene zin. Ik kan wel met jullie meedenken en mijn licht laten schijnen op jullie persoonlijke situatie. Want we komen er wel uit met z’n allen. Oh en nog wat, ‘vermogen’ is ook een relatief begrip. Voor de een is dat 2000 euro spaargeld, voor de ander 200.000. Maakt niet uit. En kom je er even niet meer uit of lig je wakker van de financiële zorgen? Je weet me te vinden.

Take care, Ron Dubbeld