We gaan op vakantie en we nemen mee…

Op het moment dat ik dit tik regent het pijpenstelen dus ik kan me voorstellen dat iedereen reikhalzend uitkijkt naar zonnige oorden, fijne terrasjes en dwalen door onbekende steden. Maar op vakantie kan van alles gebeuren. Je raakt je bagage kwijt, de reis kan door omstandigheden niet doorgaan, je krijgt pech onderweg of wordt ziek. Een reisverzekering is geen overbodige luxe.

Reisverzekering
Een reisverzekering is niet verplicht. Of een reisverzekering in jouw situatie aan te raden is, hangt af van het soort vakantie dat je maakt en of je bepaalde kosten zelf kunt en wilt betalen als er iets gebeurt tijdens de vakantie.

Een passende reisverzekering
Stel: Je gaat zonder waardevolle spullen backpacken met het openbaar vervoer. Of je gaat kamperen tijdens een fietsvakantie in Nederland. Het bedrag dat de reisverzekering zal uitkeren als uw bagage gestolen wordt, is in deze gevallen lager dan wanneer u met de auto naar Frankrijk gaat en waardevolle spullen meeneemt. Ga dus voor jezelf na of je het belangrijk vindt dat bepaalde kosten worden vergoed als er iets gebeurt op vakantie. En zo ja, welke kosten dit dan zouden moeten zijn

Let op de volgende punten bij het afsluiten van een reisverzekering: (bron: NIBUD)
1. Controleer of je niet dubbel verzekerd bent. Een zorgverzekering dekt vaak ook medische kosten in het buitenland. Lees hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering goed door.
2. Als je binnen Europa reist is een werelddekking niet nodig. En wie geen dure spullen meeneemt, heeft aan een lage dekking vaak voldoende.
3. De hoogte van de premie hangt af van een aantal factoren: gezinssituatie, de dekking, de hoogte van het eigen risico en het aantal dagen dat je op vakantie gaat.
4. Lees de polisvoorwaarden goed door. Zo weet je wat wel en niet is verzekerd. Neem de voorwaarden ook altijd mee op vakantie, dan heb je belangrijke telefoonnummers direct bij de hand.
5. Vergelijk verschillende aanbieders. Let daarbij niet alleen op de premie. Ook de dekking en het eigen risico zijn belangrijk.

Doorlopende reisverzekering
Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Je hoeft dan maar één keer polis- en administratiekosten te betalen. De premie hangt af van jouw gezinssituatie, welk pakket je kiest, het eigen risico en het dekkingsgebied.

Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering biedt dekking wanneer de reis onverwacht niet door kan gaan of als je deze eerder moet afbreken. De annulering wordt alleen vergoed als de reden in de polisvoorwaarden wordt genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval als u ernstig ziek bent of een zwaar ongeluk heeft gehad. Of als familieleden (1e of 2e graad) ernstig ziek worden of overlijden.

Autoverzekering en pechhulp op vakantie
In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren. Ga je met de auto naar het buitenland op vakantie dan kan het verstandig zijn om naast je verzekering een service voor pech onderweg in het buitenland af te sluiten. Ga daarbij eerst na wat de reisverzekering en de autoverzekering al dekken aan kosten voor reparaties en vervangend vervoer in het buitenland. Zo voorkom je dat je voor dezelfde kosten meerdere dekkingen heeft afgesloten.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is even bellen met of langsgaan bij mij. Doen we het samen.
Fijne vakantie, ik kijk er ook naar uit! 😉
Ron Dubbeld